Ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό αποτελεί το στολίδι της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου…

Η «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας ακούει στο όνομα Αιτωλικό. Πρόκειται για ένα στολίδι καταμεσής της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Την αποκαλούν και «νερένια πόλη» γιατί είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό.

En dehors de la beauté naturelle, l'histoire riche et a été depuis il y a eu le procès du Karaiskaki Avril 1 1824, ses adversaires qui voulaient le retirer du commandement militaire de la révolution.

Aetoliko a commencé comme un petit complexe insulaire au milieu de la lagune où les pêcheurs ont rejoint leurs côtes avec des ponts en bois. Lentement, ces îles se sont réunies pour créer la première île unique.

Ο πληθυσμός του Αιτωλικού φτάνει τους 5.349 κατοίκους

Est, Andalou, Aetolien

Pour le nom d'Aitolikos il existe plusieurs versions. Le premier veut être nommé "Est" lors de la révolution 1821. Les références historiques et les documents publics de cette époque se réfèrent à ce nom au motif que c'était l'île la plus orientale d'Echinades ou parce qu'elle se trouvait à l'est d'Acheloos.

Kostis Palamas, dans un poème, dit: "Ce sera le quartier que le pays va déverser le pays ou les vergers dans l'Andolikos à Messolonghi le marais ..."
Kostis Palamas dit dans un poème:
«Θα το γρικήσ’ η γειτονιά
θα το βουήξ’ η χώρα
τα περιβόλια στ’ Αντλικό
στο Μεσολόγγι οι μώλοι…»


Ως «Αντλικόν» αναφέρεται σε πολλά δημοτικά τραγούδια. Όμως η κανονική του προέλευση είναι από τη λέξη «αντλώ» και αυτό γιατί λόγω της θέσης του τόσο κοντά στην επιφάνεια του νερού, όπου και αν έσκαβαν, ακόμα και στα πιο ρηχά σημεία, αντλούσαν νερό.

Le nom qui a finalement prévalu était "Aetolikon". Comme il a finalement été révélé, il était son nom d'origine 100 ans avant le début de la révolution 21

Le nom qui a prévalu est "Aetolikon". Comme il a été finalement révélé, c'était son nom original 100 ans avant le début de la révolution 21.

Από τον Φεβρουάριο του 2002 τα ξύλινα γεφύρια που ενώνουν το νησί ανακηρύχθηκαν ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία. Αποτελούν αξιόλογο δείγμα τεχνικού έργου υποδομής του 19ου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.

Aetoliko jusqu'à la fin de la Seconde Guerre mondiale était un port commercial et le centre de toute la région avec une grande activité commerciale.
Aetoliko jusqu'à la fin de la Seconde Guerre mondiale était un port commercial et le centre de toute la région avec une grande activité commerciale.


Η δίκη του Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό το 1824

Τον Οκτώβριο του 1823 ο Καραϊσκάκης που υπέφερε από φυματίωση βαριάς μορφής είχε πάει στην Κεφαλονιά για να τον εξετάσουν εξειδικευμένοι γιατροί. Εκεί όλοι του συνέστησαν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα και να πάει κάπου να περάσει ήρεμα τις τελευταίες του στιγμές.

Από την Κεφαλλονιά ο Καραϊσκάκης περνάει στο Μεσολόγγι, αλλά καθώς εκεί βρίσκεται ο Μαυροκορδάτος με τον οποίο είχαν εχθρικές σχέσεις, προτιμάει να ξεχειμωνιάσει στο Αιτωλικό. Στις 19 Μαρτίου στέλνει τον ανιψιό του τον Ψαρογιαννόπουλο για μερικά θελήματα στο Μεσολόγγι. Εκεί παλικάρια του Μαυροκορδάτου τον συλλαμβάνουν και τον χτυπάνε.
Ο Καραϊσκάκης πάνω στον θυμό του στέλνει μερικά από τα καλύτερα παλικάρια του και ανταποδίδει το χτύπημα.

L'église de Panagia à Aetolikos où a eu lieu le procès de Karaiskakis
L'église de Panagia à Aetolikos où a eu lieu le procès de Karaiskakis

Ο Μαυροκορδάτος που περίμενε ένα στραβοπάτημα του ήρωα προσπάθησε να τον προκαλέσει με την υπόθεση του ανιψιού του και άρπαξε την ευκαιρία να τον κηρύξει προδότη με την κατηγορία ότι είχε συμφωνήσει με τον Ομέρ Βρυώνη να του παραδώσει το Μεσολόγγι. Έτσι δίκασε τον Καραϊσκάκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

dikikaraiskakipanagiaaitoli


Το μοναδικό στιγμιότυπο της δίκης που έγινε γνωστό είναι αυτό που διηγήθηκε ο αγωνιστής του 1821 Νικόλας Κασομούλης μέσα από τη βιογραφία του. Ένας διάλογος που είναι σχετικός με την παροιμιώδη αθυροστομία του Καραϊσκάκη:

Karaiskakis: -Αν βάλετε θεμέλιο εις τα λόγια μου, εκατό ζωές να έχω δεν γλυτώνω, πλην ποτέ έργο δεν έκαμα.

Juge (Galanis Megapanou): -Βρε, ηξεύρομεν Καραϊσκάκη όπου λέγεις όλο λόγια. Μα διατί να τα λέγης έτζι; (πρόστυχα).
Karaiskakis: -Το έχω χούι, κυρ Πάνο.
Juge: -Μα γιατί να το έχεις αυτό το χούι, ενώ είσαι πενήντα χρονών;
Karaiskakis: -Αμ δεν ημπορώ να το κόψω τώρα, κυρ Πάνο. Και συ, κυρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρονών, μα το χούι δεν τ’ αφήνεις να γαμής.

L'espace que Karaiskakis a été emprisonné à Aetolikos avant la condamnation
Ο χώρος που φυλακίστηκε ο Καραϊσκάκης στο Αιτωλικό πριν από την καταδικαστική απόφαση

Η απόφαση για τον Καραϊσκάκη ήταν καταδικαστική. Παρά την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε του ζήτησαν την ίδια μέρα να φύγει από το Αιτωλικό. Έτσι, πήρε τα 80 παλικάρια του και έφυγε την ίδια στιγμή. Τον κουβαλάν στους ώμους τους σε ένα ξυλοκρέβατο, καθώς δεν έχει δυνάμεις για να περπατήσει.

Το εκπληκτικό με τον Καραϊσκάκη που έφυγε κυνηγημένος μόνο με 80 άντρες, είναι ότι παρόλο που τον κυνηγούσαν και Έλληνες και Τούρκοι, απ΄ όπου περνούσε χωρικοί έτρεχαν να μπουν στο στρατιωτικό του σώμα. Έτσι έφτασε να διαθέτει 1.500 ένοπλους όταν συναντήθηκε με άλλους οπλαρχηγούς στο Καρπενήσι που τον δέχτηκαν σαν συμπολεμιστή τους, μετά από δύο μήνες πορείας και κυνηγητού αν και ήταν στο ξυλοκρέβατο.


Regardez le paysage incroyable de "Little Venice" d'en haut. Aetolikos historique:

Matériel: Site officiel d'Aetolikos - Time Machine

Διαβάστε ακόμη…Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.