Σε αξιοθέατο έχουν μετατραπεί οι αράχνες του Αιτωλικού, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει θέμα στα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης παγκοσμίως.

Οι φωτογραφίες που κατέγραψε με τον φακό του το απόγευμα του Σαββάτου (23/09/2018) ο Γιάννης Γιαννακόπουλος εντυπωσιάζουν, ενώ προσθέτει και το εξής μήνυμα:

Το ηλιοβασίλεμα προσδίδει μία άλλη εικόνα στις αράχνες που συνεχίζουν να παραμένουν στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας. Αποτελούν ήδη και
αξιοθέατο με αρκετούς επισκέπτες να φθάνουν στην περιοχή βασικά για να τις φωτογραφίσουν.

Η αγανάκτηση των κατοίκων όμως δεν είναι τόσο για τις αράχνες ( που με την αλλαγή του καιρού θα εξαφανιστούν) αλλά για τα χρόνια προβλήματα της περιοχής που τα περισσότερα δημιουργήθηκαν από τραγικά λάθη του παρελθόντος (όπως η εκτροπή την γλυκών νερών της Λυσιμαχίας στη λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα την διαταραχή του οικοσυστήματος) η από κακοτεχνίες (όπως αυτή του βιολογικού καθαρισμού που δεν λειτουργεί). Αυτά μας τα είπαν κάτοικοι με μεγάλη αγανάκτηση.

Εκείνο όμως που σίγουρα παραμένει δεδομένο είναι η δυσοσμία που προέρχεται από το υδρόθειο που είναι εγκλωβισμένο στην αβαθή λιμνοθάλασσα και είναι προϊόν ευτροφισμού. Πρόβλημα επίσης είναι και η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.
Πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά και μάλιστα σύντομα.

Kαι να συμπληρώσω ότι παλαιότερα, που η λιμνοθάλασσα ήταν καθαρή τα αλιεύματα ήταν πλούσια και το Αιτωλικό αποτελούσε λουτρόπολη με την πλαζ στα Ρυπάκια. Επίσης πλαζ υπήρχε και στη Σταμνά στη βόρεια πλευρά της Λιμνοθάλασσας.

Οι αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες δημιούργησαν τα προβλήματα. Οσο για τον πρωτοφανή αριθμό των αράχνων το ξανατονίζω ότι πρόκειται για ένα λογικό φυσικό φαινόμενο που το προκάλεσε ο υπερπληθυσμός των κουνουπιών και των σκνηπών.

Διαβάστε ακόμη…Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.