Το παλιό έθιμο αναβίωσε την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου με μικρούς και μεγάλους Αστακιώτες να πραγματοποιούν πορεία-λαμπαδηφορία με δαυλούς από την κεντρική πλατεία έως το φάρο του λιμανιού.

Η επανεμφάνιση του εθίμου – έπειτα από περίπου 40 χρόνια – πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έπειτα από άψογη διοργάνωση του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών σε συνεργασία με το Λύκειο Αστακού και τον Σύλλογο Χοβολιωτών.

Το παλιό και ιδιαίτερο έθιμο της λαμπαδηφορίας πραγματοποιείται την παραμονή της εθνικής επετείου με τους μικρούς και μεγάλους να διέρχονται κρατώντας δάδες μέσα από τις γειτονιές του Αστακού και καταλήγοντας στον φάρο όπου ανάβουν το “ΟΧΙ” όπου και κορυφώνεται η εκδήλωση μνήμης.

Η εικόνα με τους Αστακιώτες που κρατούν τις δάδες σε συνοδεία της μπάντας του Λυκείου Αστακού είναι ανατριχιαστική, μεταφέροντας την τεράστια λάμψη σε όλη την πόλη του Ξηρομέρου που σύσσωμη θέλησε με έναν ξεχωριστό τρόπο να αποτίσει τιμή στους πεσόντες του έπους του ’40.

Photos-vidéos: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε ακόμη…Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.