Η διατροφική αξία της ελιάς έχει συζητηθεί πολλάκις στο χώρο των διαιτολογίας. Η ελιά αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και στην πραγματικότητα είναι το φρούτο του ελαιόδεντρο και ανεξάρτητα από το είδος, η ελιά είναι πάντα ευεργετική για την υγεία μας αφού περιέχει XNUMX φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το ελαιόλαδο.

Γράφει η Σαρδελή Νάνσυ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λόγω αυτής της περιεκτικότητας τους σε λίπος, οι ελιές αποδίδουν αρκετή ενέργεια, περίπου XNUMX θερμίδες/XNUMX ελιές.

Πέντε μεγάλες ελιές αποτελούν ένα ισοδύναμο λίπους και αντιστοιχούν με XNUMX κ.γ. ελαιόλαδο. Το XNUMX% των λιπαρών της ελιάς είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών. Ιδιαίτερα οι μαύρες ελιές εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και ατοκοτριενόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν το σώμα από την φθορά.

Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο, ενώ αυτές που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν και μεγάλες ποσότητες νατρίου.

H κατανάλωση της ελιάς είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι πολλών ελληνικών οικογενειών, οι πιο παραδοσιακοί τρόποι κατανάλωσης είναι η προσθήκη ελιών στη σαλάτα ή ως συνοδευτικό με τα όσπρια.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ότι οι ελιές είναι νόστιμες, καταναλώνονται εύκολα και μπορεί να ξεφύγουμε με την ποσότητα. Μη ξεχνάτε ότι οι ελιές μπορεί να είναι μικρές, αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις ελιές που παρασκευάζονται ή διατηρούνται σε άλμη και περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου άρα θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα με υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Aitoloakarnania »
Problème 5 | Novembre 2018



Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.