Σε παλαιότερη δημοσίευση (ici) γινόταν αναφορά για την Καθαρά Δευτέρα στο χωριό μας, «μετά νοσταλγίας…», ένα κείμενο στο «τι κάναμε τότε…», κα. Ως συνέχεια εκείνου του κειμένου και ως απάντηση, η νέα γενιά, μαζί με τους νοσταλγούς του τότε , αναβίωσε τα κούλουμα με ιδιαίτερη επιτυχία…

Écrit par Yannis Tzakostas

Το τοπικό μας έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στο εκκλησάκι της Παναγιάς (Ζωοδόχου Πηγής) , όπου παρέες- παρέες συγχωριανών μας πήγαιναν και συν-διασκέδαζαν, συνέτρωγαν, συν-έπαιζαν, περνούσαν όμορφες στιγμές σε μια ιδιαίτερα όμορφη γωνία του τόπου μας συνεχίζεται!

Από μόνο του το γεγονός μας φέρνει ιδιαίτερη χαρά! Μια χαρά που υποκρύβει πολλές μαζί. Όπως η ελπίδα για το αύριο! Εφόσον τόσοι νέοι (και όσοι αισθάνονται έτσι) κατάφεραν να επιλέξουν να πάνε, να γίνουν μια παρέα, να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους, να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν, να παίξουν, να εκτεθούν και να μοιραστούν, τότε το μήνυμα είναι ευχάριστο και ένα: η κοινότητα ΖΕΙ, και μπορεί να επιβιώσει στον μοναχικό κόσμο που ζούμε. Στον κόσμο που οι παρέες χάνονται μπροστά από μια οθόνη (δεν μας έφτανε η ΤV, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας, συνέχεια στο «έξυπνο» κινητό μας τηλέφωνο και στο σήμα wifi) , συνευρεθήκαμε! Τα κινητά μόνο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες (selfies) , μπάλες ξεφύτρωσαν και οι παλιότεροι έδειξαν το ταλέντο τους στα μήλα (τόση προπόνηση στα παιδικά μας χρόνια δεν πήγε χαμένη!). Χαρταετοί, ματσάκια λουλούδια γέμισαν τα χέρια, πειράγματα και γέλια…

Αξιοθαύμαστη η τοποθεσία, όλα βρισκόταν «στην θέση» τους σαν να περίμεναν τους Πενταλοφιώτες να ξανάρθουν! Η μεγάλη λούτσα στον δρόμο, οι ελιές ,το γρασίδι, το εκκλησάκι και το άρωμα της πρώτης άνοιξης εκεί!!!

Ζηλέψαμε όσοι λείπαμε, αλλά ανυπομονούμε για την επόμενη Καθαροδευτέρα, αυτή την φορά με τα παιδιά μας!

Άξιο αναφοράς η επιμονή κάποιων (μάλλον «κάποιου») που λόγω σεβασμού του χαρακτήρα του(ς) δεν μας επιτρέπεται να αναφέρουμε και του(ς) αποδίδουμε τα εύσημα, κατόπιν σε όλους όσους βοήθησαν και συμμετείχαν στην αναβίωση των Πενταλοφιώτικων Κούλουμων στην Παναγιά!

Καλή Σαρακοστή, και του χρόνου… ίσως και με την αναβίωση της παραδοσιακής αποκριάς στο χωριό μας !!!ποιος ξέρει…(?)

Διαβάστε ακόμη…Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.