Ένα από τα σημαντικότερα εκ των μετα-Βυζαντινών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας, κτίσμα του 15ου-16ου αιώνα, βρίσκεται κοντά στο Πετροχώρι και σε απόσταση αναπνοής από την λίμνη Τριχωνίδα.

Το Αγιογραφικό πρόγραμμα του καθολικού του Μοναστηριού, ολοκληρώθηκε το 1589, όπως αναφέρει σχετική τοιχογραφία. Ασφαλώς μπορούμε να συμπεράνουμε, πως το χτίσιμο του καθολικού έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα.

Το καθολικό, είναι μονόχωρη βασιλική και στηρίζεται με πέτρινες αντιρίδες στα Βόρεια και στα Νότια του κτηρίου. Στα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά προβάλλουν τα ερείπια διόροφων κελιών, που φιλοξενούσαν την μοναχική αδελφότητα, όταν αυτή ήταν ακμάζουσα.

Το πλακόστρωτο που υπάρχει μπροστά στην είσοδο του Ναού, είναι υπέροχο, ενώ υπέροχες προβάλλουν οι λιγοστές εναπομείνασες Αγιογραφίες, που μαρτυρούν την ύπαρξη κατά τα χρόνια εκείνα του 15-ου αιώνα, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού και θρησκευτικού αισθητηρίου.

Αρχικώς η Μονή, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Στον Άγιο Γεώργιο έιναι αφιερωμένο και το μικρό ξωκλήσι στα Βόρεια-Βορειοανατολικά του Μοναστηριού, που σε μικρή απόσταση απ΄ το Μοναστήρι, πρέπει να ήταν ένα μικρό μετόχι του. Την άποψη αυτή υπεστήριζε και ο αείμνηστος καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αθανάσιος Παλιούρας και ενισχύεται απ΄ το γεγονός πως το εκκλησάκι απ΄ τους ντόπιους λεγόταν ανέκαθεν “ο Κείθε Αη-Γιώργης” κατ΄ αντιδιαστολή πρός τον “δώθε Αη-Γιώργη”, που ήταν το Μοναστήρι.

Η Μονή είναι σήμερα αφιερωμένη στη Θεοτόκο και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που εορτάζεται το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Πληροφορίες: www.aetolia.gr
vidéos: Andreas Koutsothanassis
Photo: www.checkwest.gr

Διαβάστε ακόμη…Notification
iAitoloakarnania.gr
Notre objectif est de promouvoir et mettre en valeur notre patrimoine historique, notre richesse environnementale et notre tradition culturelle et culturelle. Notre objectif est d'informer les visiteurs et de faire une réelle contribution afin que la préfecture d'Aitoloakarnania devienne une destination touristique populaire.